SITKEI IFJÚSÁGI KÖR EGYESÜLET
 
Sitkei Ifjúsági Kör
Sitkei Színkör
9671, Sitke Hunyadi u.1.
Tel.: 06-30-99-32-984, 06-30-98-63-859
Számlaszám: 11747037-20012632-00000000
 
A  Sitkei Színkör 1980 óta működik. 1986-ban alapították tagjai a Sitkei Ifjúsági Kört, melyhez 1992-ben
– praktikus okokból – csatlakozott a színkör. 1993-ban a színkör létrehozta a Szép Magyar Nyelvünkért Alapítványt, mely a falu közoktatását, közművelődését van hivatva segíteni.
Mára közel 50 tagú, gyermek-, diák- és felnőtt tagozattal dolgozó társulat.
Évadonként 5-6 bemutatót tartunk. Magyarországi előadásaink évi átlagos száma 60, külföldön 15-20 előadást tartunk. Tagjaink egyéb elfoglaltságai miatt – sajnos – a meghívások felének sem tudunk eleget tenni.
A gyermek tagozat minden évben részt vesz a Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozón. Bronz, Ezüst és Arany minősítést egyaránt szereztek produkcióikkal.
A diák tagozat idén negyedik alkalommal szerepelt az Országos Diákszínjátszó Találkozón.
A felnőttek vagy 7 év szünet után1997-ben jelentek meg országos rendezvényeken. Lengyel vásári komédiák című produkciójuk Arany minősítést kapott Mosonmagyaróváron, az 1997 évi országos minősítő fesztiválon.
1998. júliusában A bor című falusi történetünk részt vett Kazincbarcikán, a XIV. Ifjú Horváth István Nemzetközi Fesztiválon, ahol a Magyar Színjátékos Szövetség Különdíját nyerte el, a magyar népszínmű újraértelmezéséért és magas színvonalú tolmácsolásáért. Novemberben a Magyar Művek Fesztiválján a Magyar Művelődési Intézet Fődíját nyerte el darabunk.
Decemberben, Balassagyarmaton a XVII. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó Napokon, A szentek kútja című Synge drámánk a Fesztivál Fődíját szerezte meg és a darab férfi főszereplője, Ódor József a Legjobb férfi színész díját kapta.
1999-ben, legutóbb említett darabunk részt vett a X. Országos Diákszínjátszó Találkozón is. Pápán, a megyei döntőn továbbjutottunk, illetve férfi főszereplőnk ismét díjat kapott teljesítményéért. A veszprémi országos döntőn pedig a Zsűri különdíjával díjazták előadásunkat. A szentek kútja meghívást kapott még az V. Alternatív Színházi Szemlére ahol a Pesti Est különdíját szereztük meg.
1998-ban létrehoztuk – Pedál Színház néven – nyári, kerékpáros vándortársulatunkat, azzal a céllal is, hogy a csoport által bejárt területen (helységekben) megmutassuk, mire lehet képes egy kicsi falu önszerveződő  civil közössége. Tavaly "körbejátszottuk" a Balatont, valamint Vas - és Zala megyét.
Idén, július 30-tól, augusztus 7-ig rendezzük meg színjátszókat és rendezőket képző táborunkat Sitkén. A képzés folyamatos, évről-évre megrendezésre kerül. Határainkon túlról is voltak-lesznek tanárok és hallgatók. A tábor 1999-től a Szabad Színjátszásért Egyesület Központi Képző Tábora, tekintettel magas színvonalára és az elért szakmai eredményeire.
Tagjaink általános iskolás-, középiskolás- és főiskolás diákok, munkások, értelmiségiek, munkanélküliek, vállalkozók, közalkalmazottak. A tagság ötöde vidéki.
1992-ig a helyi művelődési ház előadóművészeti csoportjaként működtünk, attól kezdve a Sitkei Ifjúsági Kör Egyesületben tevékenykedünk.
Kicsi falu a miénk – már 700-an sem lakják – ezért helybéli támogatóink alig akadnak. Bevételeink nagyobb részéhez pályázati úton és támogatóink révén jutunk, kisebbik részét saját bevételeinkből szerezzük meg.
Érdekességként említjük, hogy évekkel ezelőtt kezdeményezésünkre jött létre a Sitkei Nyugdíjasok Klubja is. A közösség ma is a mai anyagi és szakmai támogatásunkkal (is) működik.
1998 júliusától Többek Között címmel kiadunk egy havonként megjelenő újságot. (Ez a falu egyetlen sajtóorgánuma.)
Ugyancsak tavaly kezdtük el szervezni egy gyermek – és ifjúsági önkormányzatot, azzal a céllal a céllal, hogy a fiatalok ne tartsák magukat alkalmatlannak egy falu önkormányzati képviselőjének (sem), s ne maradjunk hosszú távon abban a helyzetben, hogy a falu vezetőit csak az önjelöltek közül választhassuk meg.
1999. május végétől társulatunkat felvették az Alternatív Színházak Szövetségébe.
A felnőtt tagozat – mely csak formálisan tart évadnyitót és évadzárót – jelenleg Örkény István Tóték című darabján dolgozik. Az évad elején kezd el foglalkozni Fernando Arrabal Tábori piknikjével. Mindkét darabot Soltis Lajos rendezi.
A diák tagozat Katona Imre Arisztophanész madarai című darabját állítja színpadra Ecsedi Erzsébet színművésznő vezetésével. ( Aki színpadi munkája mellett a zalaegerszegi színház stúdiójának tanára is. )
A gyermek tagozat A.A. Milne Micimackóján dolgozik Ihász Csillával, aki a színkör egyik vezető színésznője, az évad második felében pedig Soltis Lajossal állítja színpadra a Ludas Matyi musical változatát.
Július közepén kezdődnek el a munkálatai Katona Imre Misztérium a Szent Születésről című misztériumjátékának, melyet a szerző rendez. Ebben a produkcióban szinte mindenki benne lesz a társulat 3 tagozatából. ( E darab különlegességét az adja, hogy bár elkészül jövő év tavaszára, és bejárjuk vele a határainkon túli – általunk már ismert és az új – magyar játszóhelyeket, díszbemutatójára – a kereszténység 2000 éves és a Magyar Államiság 1000 éves évfordulójának tiszteletére – 2000 Karácsonyán, a sitkei katolikus templomban kerül sor.
Tervezzük a 2000/2001-es  évadban Bornemissza Péter Magyar Elektrájának színpadra állítását is.
 
Képek az egyesület életéből
 
A Sitkei Színkör
 
 
Akció közben...
 
                                          Pedál színház                                Szentek Kútja
 
 
 
                                                  A Bor                                                          Csalóka Péter
 
vissza