Győrvár

Győrvár Vas és Zala megye határán fekszik a Vasi Hegyháton, Vasvár és Zalaegerszeg között a 74-es út mentén. Érdemes betérni hozzánk, hisz a táj szépsége mellett a falu is szép számmal kínál látnivalót az érdeklődők számára.
A mintegy 730 lakosú község történetének egyik legfontosabb eseménye volt, a Béri Balogh Ádám brigadéros által vezetett kuruc csapatok 1706-ban aratott fényes győzleme a Heister Hannibal vezette labanc seregek felett.

 
 
A csatára és az I., II. Világháborús hősök tiszteletére emelt emlékműegyüttes fogadja a Zalaegerszeg felől a faluba érkezőket.
 
 A kuruc emlékmű
 
 
A kuruc diadal tiszteletére egy utcát neveztek el Győrváron, valamint a helyi Béri Balogh Ádám Általános Iskola falát egy, a híres kuruc brigadérost ábrázoló plakett díszíti, melynél minden évben megemlékezünk a "labancverő" hősökről.
 
Béri Balogh Ádám emlékplakett
 
Tovább haladva a faluban Győrvár római katolikus templomát láthatjuk.
 
A győrvári római katalikus templom
 
 
Győrvár, egy négy településből álló körjegyzőség központja
(a társközségek Andrásfa, Hegyhátszentpéter és Petőmihályfa).
Az alábbi képen a körjegyzőség és természetesen a győrvári önkormányzat épületete látható.
 
Önkormányzat
 
 
Győrvár és a környék egyik legszebb középülete a Makovecz Imre és Ekler Dezső tervei alapján készült Faluház. Ez az épület ad otthont teleházunknak, a Faluház Baráti Kör egyesületnek, a falu gyógyszertárának és az Öregek Napközi Otthonának is.
 
A Faluház
 
 
 
További képek a faluházról

A teleházat működtető egyesületről

Vissza